Radio Archives   St. Nicholas Home Page

      

Ukrainian     click the arrow (play)      English

12 Січня, 2010

+ Христос Раждається!

Дорогі радіо слухачі!

Бажаємо Вам усім щасливих Різдвяних Свят! Хай Господь благословить у Новому 2011 році.

Ця радіо передача спонсорована паном Богданом Іскалом з родиною який вислав чек на $100.00 дол. І наступний привіт: „Вітаємо з Новим Роком і Різдвом Христовим! Богдан і Дора Іскало з синами Юліяном і Хризантом.” Сердечна подяка пане Іскало! Хай Господь обдарить Вас усяким добром.

Між нами о. Микола Дрофич з парохії Івана Христетеля  в Кенморе. Просимо до слова:

(Fr. Mykola Drofych)

Насамперед, звертаюся до вас словами радісного привіту «Христос раждається!» Яку ж бо велику радість несе нам свято Різдва Христового! Яке щастя приносять ці свята! - Духовне наповнення. Бо це - не зовнішня традиція певних обрядів, але глибоке переконання християн у серці та душі про народження Спасителя світу. Це - він, Чудесний порадник, Князь всесвіту приносить радість нам і всьому людству! Вірю, що цей християнський привіт приносить спокій, внутрішній мир та радість і у ваші серця.

З приходом Спасителя на землю, світ наповнився великою радістю яку звістив ангелГосподній, коли народився Ісус Христос: «... звіщаю вам велику радість, що буде радістю всього народу» (Лк 2,10). Ще далеко перед приходом Ісуса Христа пророк Ісая також з радістю вказує на Спасителя: «Ось я поставив його свідком для народів, князем-володарем народів» (Ісая 55,4). Боже Дитя приходить в окреслений БОЖИМ ПРОВИДІННЯМ історичний час. Господь, що став людиною, ввійшов в конкретну людську (юдейську) культуру. Від цього часу - Боже сталося людським, а вічне - дочасним. Бог став людиною з усіма її властивостями, окрім гріху. Щоб Народження Ісуса Христа здійснилося, Марія з Йосифом поспішають  до Галилеї, на південь до Вифлеєм. При народженні Христа все відбувалося скромно, без особливої шани від людей для Спасителя, як висловлюється (пор. Ісая 9,2)«чудесного порадника, сильного Бога, Князя миру».

Що ж було не так для тогочасного юдейського народу? Чого ще потрібно було? А бракувало піднесення, про яке згадував пророк Ісая, не спостерігалося «помноження радощів та збільшення веселощів». Не було радості в маленькому містечку Вифлеємі, не знайшлося навіть місця у заїзді - для Марії та Йосифа, що ж говорити про куточок в помешканні? В час народження Христа було людно  бо усі поспішали на перепис населення у містечко. Виняткова нагода була для тих хто прибули на перепис до Вифлеєму, усі мали можливість вітати народженого Месію. Але на жаль, так не сталося, люди були зайняті своїми справами, котрі вважали важливішими за те, що відносилося до народженого Спасителя світу, заодно й байдужість до свого власного спасіння. Ангели сповістили про народження Сина Божого пастушкам, ці - людям; прийшли аж з далекого краю мудреці, а вифлеємський люд і надалі залишався байдужий до народження Спасителя.

Це продовжується (чи спостерігається) і в наш час, бо кожна особа старається провести весь час для власного задоволення, для своїх потреб, але для того аби вшанувати Народженого  Спасителя, для вдосконалення в любові до Бога, для вшанування його через зберігання заповідей, - часу й бажання бракує, ба й навіть ми дуже часто і не намагаємось цей час шукати.

Чомусь для Ісуса не було місця і не дивно, що забракло теж місця для Йосифа і Марії. А вже ж, цих двоє праведних людей, Святий Йосиф та Марія, змінюють світ, починаючи від себе. Вони мандрують з Князем Миру, а не війни, з духом прощення, а не помсти.  

Мешканці Вифлеєму жили заможно, самодостатньо, криза матеріального достатку їм не загрожувала. Зате усі знаходилися у духовній кризі, не бажали Месії, не хотіли прийняти Бога у своєму місті. А він – Могутній, на силу не бажає у когось залишатися.  Він - слухняний навіть  тоді, коли люди виганяють його зі свого подвір’я, з осель свого серця. І Спаситель таким залишився до кінця, бо приніс мир та спокій для людства. Господь навіть не був чужинцем, був своїм, а його не прийняли. 

Можливо, що Месію, люди би прийняли, але вагітної матері і її мужа - ні! Тому і Месія народився поза містом. Та й більшість із людей не дуже люблять побожних й простих осіб, встидаються часто, їм краще бути з ними на відстані, щоб через наше з ними знайомство наші друзі насміхалися з нас. Але тим не менше, Христос входить в положення людської біди, входить в закам'янілість людського серця, в його духовну низину, стає бідним та пониженим, аби тільки ми стали багатими та піднесеними до небес...

Чувся ангельський спів. Показався блиск величної Господньої слави. Хто ж звернув увагу? Хто побачив усе це? Такі питання не важні, не мали значення, - прийшов Спаситель світу до людей. Важливо те, що і хор ангельський, і відблиск Божої слави не залишають сумніву відносно гідності новонародженої дитини. «Невже й ви бажаєте відступитися?» (Ів 6,67), - запитував пізніше Ісус, маєте всі на це право, але я не перестану бути Сином Божим, вашою любов'ю та вашим спасінням. Це - Спаситель, Месія, Син Божий. Важливо, - до нього приближаються пастирі. Вони простаки швидко пізнали його і прийняли. Він теж - Пастир. Добрий пастир, що знає кожну людину-овечку до глибини серця (пор. Ів 10,14), знає усіх своїх, дуже їх любить, розшукує їх й умирає за них за кожного з нас. Він, не забуваймо, народився у домі пастирів, там, де часто перебували їх вівці, - і пастухи з ними. І ясла «пізнали» вагітну, і стаєнка прийняла її «мужа», вони разом прийняли його у холодному місці, Спасителя, дорогого Пастиря. Хтож приймає народження Спасителя, Бідність і простота, вони  вийшли назустріч Володарю, а Він не відштовхнув їх, кинувся у їхні обійми. Тому, ради убогості, Бог буде дарувати багатство, а ради простоти й пониження - любов. Люди очікували Бога, а не зауважили чоловіка, тому й не прийняли Бога. В серцях мешканців Вифлеєму не було місця для мандруючого Бога з неба на землю... І тепер чуються розмови про Бога, але люди не бажають мати його в серцях і його науку у своєму житті.

Святий ап. Павло закликає, «щоб ми, зрікшись нечестя та грішних бажань цього світу жили тверезо, праведно й благочестиво в нинішньому віці» (Тит 2,12). Саме так, наше життя як християн, не може бути яким-небудь, але - праведним. Чому у нас особисто   безлад та нетерпимість? - Бракує правди, любові та бездоганності у наших серцях. Говориться багато - робиться мало. Не вистачає праведних людей, бракує харизматичних лідерів. Чомусь ми хочемо поставити наші імпрези чи нашу працю понад лірургічні відправи чи святу Літургію.  Бог народився убогим і простим, а ми, люди бажаємо багатства, женемось за посадами та хочемо бути першими особами в спільноті. Христос навчає, що багатим трудно здобувати Царство Боже; що без любові до свого ближнього, людина перестає бути людиною. Отож дорогі в Христі, Навчімося із сьогоднішнього свята того, що мешканці Вифлеєму, відкинувши Марію та Йосифа, відштовхнули від себе Спасителя та спасіння. Не зробили, здається, жодного зла, але мали оправдання, що бракує місця на господарстві для убогої Родини, - натомість згубили Бога. Всевишній з любові до людей не відійшов, знайшлося скромне місце в полі, поза містом, поза людськими оселями та серцями. Тож нехай сьогоднішня історична подія Різдва ГНІХ, надихає нас на те аби ми не були людьми обіцянок, але станьмо виконавцями добрих діл для ближнього. За обіцянки ніхто не нагороджує й вони нікого не оправдають. Чинімо щоденно добрі та скромні послуги одні одним, а незабаром почуємо Господні слова запрошення, щоб стати учасниками вічного щастя й радості у Божественній вічності.

Щиросердечно Вітаю усіх зі святом Різдва Христового, Богоявлення та Нового Року! 

Нехай дитя Христос благословить нас усіх у Новому Році.

Христос Рождається!

Славіте Його!

Сердечна подяка отче Микола!

Хай Господь благословить Вас і Вашу родину продовж цього 2011 року і назавжди!

 

Отим скінчили ми сьогоднішну радіо передачу в українській мові. Слухайте нас кожної неділі о другій годині на ра­діо стації WJJL 1440 AM. Які небудь питання, коментарі або поради скируйте до Церкви Св. Мико­лая в Боффало.

Наш адрес: 308 Фільмор вулиця, Боффало, НЙ, 14206, а наш телєфон є 716-852-7566.

Ми одержали наступні пожертви:.

$50.00 дол. Надія і Василь Марк и пам. Св. Пам. Дмитра Ільківського. Вічная Пам’ять покійному Дмитрові!

$50.00 дол. Зор’яна й Іван Арместо у пам. Св. Пам. батьків Ольги і Андрія Кілко. Вічная Пам’ять”

Нехай Господь поблагословить усіх жертводавців. Сердечна подяка.

А тепер перейдемо до нашої англомовної частини, де послухаємо проповідь о. Роман Палка з Ніягара Фаллс.

 

(коляда)


You are listening to the “Good Samaritan” Ukrainian Radio Program, under the patronage of the Buffalo Ukrainian Catholic Deanery. Our intention is to bring the word of God to all of you, who are unable to attend church on Sundays. Please say a prayer for the success of this project!

(Fr. Ray Palko)

From the Gospel according to Luke, Chapter 2: 1-20..
“Now at this time Caesar Augustus issued a decree of a census of the whole world to be taken. This census-the first-took place while Quirinius was governor of Syria, and everyone went to his own town to be registered. So Joseph set out from the town of Nazareth in Galilee and traveled up to Judaea, to the town of David called Bethlehem, since he was of David’s house and line, in order to be registered together with Mary, his betrothed, who was with child. While they were there the time came for her to have the child, and she gave birth to a son, her first-born. She wrapped him in swaddling clothes, and laid him in a manger because there was no room for them at the inn. In the countryside close by there were shepherds who lived in the fields and took it in turns to watch their flocks during the night. The angel of the Lord appeared to them and the glory of the Lord shone round them. They were terrified, but the angel said, “Be not afraid. Listen, I bring you news of great joy, a joy to be shared by the whole people. Today in the town of David a savior has been born to you; he is Christ the Lord. And here is a sign for you: you will find a baby wrapped in swaddling clothes and lying in a manger.” And suddenly with the angel there was a great throng of the heavenly host, praising God and saying: “Glory to God in the highest, and peace to His people on earth!”
    Now when the angels had gone from them into heaven, the shepherds said to one another, “Let us go to Bethlehem and see this thing that has happened which the Lord has made known to us. So they hurried away and found Mary and Joseph and the baby lying in the manger. When they saw the child, they repeated what they had been told about him, and everyone who heard it was astonished at what the shepherds had to say. As for Mary, she treasured all these things and pondered them in her heart. And the shepherds went back glorifying and praising God for all they had heard and seen; it was exactly as they had been told.
    Dear Radio Listeners, during Christmas time, if you only attended the Divine  Liturgy in any of our churches which use the Byzantine Tradition, you will not hear this gospel. It is read the day before at Royal Hours and at Vespers. On Christmas Day, itself, we hear the gospel from Matthew, telling of the meeting of Herod and the Magi. The day after Christmas is the narrative of Herod’s realization that he had been tricked by the Magi, “who went home another way.” In his rage, the wicked king then ordered the massacre of all the boys two years old and younger. Then, on the third day of Christmas, as we celebrate the feast of St. Stephen, the first martyr, we are given the parable of the wicked tenants.
    Did you ever wonder about those readings? Why is it that the beautiful, Good News of the first Christmas, that beautiful and perfect scene of the crèche-with the star, and the shepherds and the Magi and the animals and Mary, Joseph and the baby, so rapidly is changed into one of treachery, conniving, fear and murder? Why is it that the songs of the angels are so quickly muffled by the shrieks of those intending evil.
    We read in Galatians 4:4 that“God sent His Son when the appointed time had come. He was born of a woman. After centuries and centuries of waiting for the Messiah to come, finally He was born of that young Jewish girl named Mary. The time had come for the Light of the Kingdom to break into the darkness of this world, and to be revealed as never before! God took on our human flesh, our very nature, and without diminishing His divinity in any way, He is born for us! Jesus, who will save men from their sins, is come! Emmanuel-God is with us!
    Yes, dear listeners, He is come; all is fulfilled, but not yet. The Kingdom is come, but not yet. For 33 more years, this God-man lived on this earth to fully accomplish God’s saving plan. He lived, taught, healed, blessed, suffered, died, rose from the dead, ascended into heaven, sent His Holy Spirit and bestowed on all of us the Promise of Eternal Life.
    Yes, our very God came and suffered and died for us. All these events are “a stumbling block for the Jews and folly to the Gentiles,” as Paul writes in one Corinthians,
So the birth in Bethlehem is truly a great and blessed event for us who believe. Joy, Love, Peace, all come to us, but all this is only a part of the incredible and awesome plan God has for us. As Jesus lived His earthly life, He took upon Himself our entire human condition of sin, suffering, death-all human misery- before finally completing His mission with the Cross and Resurrection. We too are called to live out lives. We were born in love and joy, but as we go through this life we are beset by all kinds of things that distract us and can harm us and lead us astray. Behind the splendor of the world during these holy days with the caroling, the lights, the food and the holiday reveling, we realize that the fear treachery, murder and sickness of 2010 years still remain with us here and now. And as long as mankind refuses to hear and to follow, and to do the will of the Father, there will always be evil, sin, violence wars, hatred and even denial of God.
    This radio program has as one of its purposes, the touching and comforting of the sick and homebound, who cannot come to the church. To you, dear people, and to all who hear these words, the answer to our struggles, sadness and the questions is indeed found in that stable of Bethlehem of Judaea-God with us! Jesus, All Brightness and Brilliance of the Father, His Perfect Image, Son of God, Light and Life of God comes to us and makes us shine as the glowing sun. He becomes what we are so that we can become what He is. Yes, we become children and heirs of the Father, our Almighty God. We become partakers of God’s divine nature, His very Life!
    It is for us to be like the shepherds and go to Bethlehem to see this thing that has been told to us. It is for us to see this glorious infant in the manger and know that our God has come. It is for us, as the Holy Mother, to treasure these things and ponder them in our heart. Then as we continue our lives and we see around us, or we are touched by the troubles of this world, may we always remember that Silent Night so long ago, but still so very real this day. May that Light of Christ always be with you, and with those you love. May this message of Christmas illumine our land, our parishes, our homes and all of you, dear Listeners. May that same gift of God with us be our Peace and Joy wherever we are in this world. God is with us! Merry Christmas!  Christ is Born!

Let us Glorify Him!

Thank you Fr. Raymond Palko. May the Lord bless you and your family especially your newly arrived granddaughter, Natalya Grace Anna Martelli. Many Happy Years! Mnohaya Lita!

We received the following donations:

A $100.00 donation from Bohdan and Dora Iskalo and their sons with greetings of a Merry Christmas and Happy New Year to all.

A $50.00 donation from Fred and Nadia Marc in memory of Dmytro Ilkiwskyj. May God grant him Eternal rest – Vichnaya pam’yat!

A $50.00 donation from John and Zoriana Armesto in loving memory of Andrij and Olga Kilko. May God grant them Eternal rest – Vichnaya pam’yat!  

Christ is Born – Let us glorify Him! 

You have been listening to the Good Samaritan, Ukrainian Radio Program. If you have any questions, commentaries, or suggestions, please contact us at St. Nicholas Ukrainian Catholic Church, located at 308 Fillmore Avenue, in Buffalo, NY 14206. Our telephone number is area code 716-852-7566. 

Thank you for your generosity and may the good Lord bless you a hundredfold.  

Please join us again next Sunday at 2:00 PM, on WJJL 1440 AM for the “Good Samaritan Ukrainian Radio Program”.